Вранці 24 лютого Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну по всій довжині спільного кордону і з території Білорусі. Не дивно, що інформаційне поле переповнене тривожними новинами про це, однак, попри все, найголовніше зараз — не піддаватися паніці та не довіряти ворожим ресурсам, які активно поширюють дезінформацію та беруть участь в кампаніях з дестабілізації ситуації в Україні.

В цій рубриці редакція WOWrecords нагадає про актуальність проблем дезінформації та важливість вміння виявляти маніпуляції.

В умовах війни особливо важливо фільтрувати всю інформацію, яка поступає із різних джерел. Медіатренерка Ольга Юркова називає такі маркери неправдивої чи маніпулятивної інформації: «Це коли в інформації не вказані факти – місце, час, імена, фото, відео, хто і що зробив, де, коли, як і чому; це коли немає джерел, чи вони підозрілі або без гіперпосилань; коли інформація занадто емоційно забарвлена – є категоричні судження, заклики до дій, дуже емоційні слова; коли новину не поширюють серйозні медіа і коли у новині штучно об’єднані не пов’язані між собою факти».

Вона підкреслилює, що є алгоритм перевірки фактів у інформації. «З чого розпочати? Прочитайте і подивіться усі повідомлення уважно; чи відповідає заголовок змісту; перевірте упередження та біографію автора; перевірте дату публікації; знайдіть першоджерело та визначте чи воно надійне; перевірте посилання перевірте, що про це повідомляли медіа-канали з гарною репутацією»

Також вона пояснила, що дуже часто у медіапростір потрапляють фейкові фотографії, тому треба уважно подивиться – чи це оригінальне, чи оброблене фото, подивитися дату першої публікації цього фото (через Google). Крім того, треба уважно розглянути деталі на фото – номери, вивіски, таблиці, тощо, зауважила медіатренер.

Корисні відео

Корисні ресурси

Центр протидії дезінформації був створений 11 березня 2021 року рішенням Ради національної безпеки і оборони України відповідно до статті 14 Закону України «Про Раду національної безпеки і оборони України».

 

Це спеціальний орган для боротьби з гібридними загрозами з боку Російської Федерації та її союзників. Центр реалізує свої цілі та завдання у рамках Стратегії національної безпеки України.

Робота центру зосереджена у чотирьох основних напрямах: протидія внутрішнім та зовнішнім інформаційним загрозам, виявлення джерел та боротьба з ворожою пропагандою, протидія дезінформаційним кампаніям та маніпулюванню суспільною думкою.

Фільтр — це національний проєкт з медіаграмотності Міністерства культури та інформаційної політики України. Він був заснований у 2021 році, аби об’єднати зусилля держави, громадських організацій та медіаспільноти задля підвищення рівня медіаграмотності українців.

Мета проєкту – підвищення рівня обізнаності усіх вікових груп населення України про актуальність проблем дезінформації та важливість вміння виявляти маніпуляції. На платформі зібрані корисні матеріали для всіх, хто прагне зробити медіаграмотність своєю життєвою навичкою.

Tagged With:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *