Сьогодні школа отримала від Академії української преси друковані видання, присвячені питанням журналістики та медіаграмотності. Книги від професіоналів стануть корисними як для вчителів, що планують впроваджувати у виховну діяльність медіаосвіту, навчати медіаграмотності та критичного мислення, так і учням, що цікавляться журналістикою та медіа.

Ці та інші видання Академії української преси можна почитати чи завантажити в Бібліотеці масової комунікації та медіаграмотності на сайті Академії.

Методичні «родзинки» онлайн-тренінгу з медіаграмотності «Будь в тренді: МІГ в online!» : практичний посібник

Попри усі суперечки та дискусії на тему переваг та недоліків онлайн-навчання відомо одне те, що тепер онлайн та офлайн-освіта будуть «йти поруч» та доповнювати одна одну. Але сьогодні погано розроблена методика онлайн-навчання. Автори цього посібнику спробували вирішити цю проблему. Пропонуючи інноваційні форми та методи інтерактивного залучення учасників тренінгу до формування навичок медіаграмотності та критичного мислення, автори запрошують їх опанувати цікаві та пізнавальні онлайн-платформи та сервіси, такі як Kahoot, інтерактивні дошки Padlet і Jamboard, ресурс Mentimeter та інші. Автори розкривають програму тренінгу з основ медіаграмотності у форматі онлайн шляхом цікавих рольових ігор, вікторин та тестів, квестів та групових проектів, вправ та кейсів. Саме така методика перетворює процес тренінгового навчання в дійсно інтерактивне занурення, залучення та діалог.

Посібник «Медіаосвіта в школі та на уроці: Основи і приклади» (Тулодзєцький Ґ., Герціґ Б., Ґрафе С.)

Книжка Ґ. Тулодзєцький, Б. Герціґ та С. Ґрафе «Медіаосвіта в школі та на уроці: Основи і приклади» присвячена розгляду проблем впровадження медіаграмотності у шкільні предмети.

Вона має стати в пригоді вчителям, викладачам і студентам-педагогам, всім, хто займається проблематикою медіаосвіти. Файл і тексти підлягають положенням про захист авторського права.

“ТЕЛЕВІЗІЙНА ЖУРНАЛІСТИКА”, Даніель Мой, Мартін Ордольфф

Даніель Мой (Daniel Moj) та Мартін Ордольфф (Martin Ordolff) пропонують ґрунтовні знання та навички для роботи журналіста на телебаченні або в інших медіа, що використовують рухомі зображення як засоби комунікації. При цьому вони не знецінюють тележурналістику до звичайного ремесла, якого можна навчити за кілька кроків. Вони скорше прагнуть цілісного розуміння креативного, зображувального та творчого процесу телевізійного висвітлення новин. Книжка містить численні приклади, поради, пам’ятки та 50 кольорових ілюстрацій.

Зігфрид Вайшенберг, Ганс Й. Кляйнштойбер, Бернгард Пьорксен. Журналістика та медіа

Книга «Журналістика та медіа. Довідник» є фактично енциклопедією масової комунікації. Вона дає в концентрованому вигляді уявлення про погляди провідних німецьких вчених у галузі комунікативістики. Тут зібрані статті, що стосуються найрізноманітніших аспектів масовокомунікаційних відносин, глибоко розроблені питання теорії та практики діяльності мас-медіа. Більш ніж 100 статей цього довідника інформують про центральні поняття медіасуспільства. У них наведено визначення понять, розглянуто стан досліджень, подано списки рекомендованої літератури, а також запропоновано коментарі поточних подій у медіасфері. Укладачі та автори цього довідника — провідні фахівці в галузі теорії комунікації, медіазнавства й журналістики — особливу увагу приділили змістовій точності, мовній прозорості, практичній наочності та міждисциплінарності з урахуванням міжнародної перспективи.

Анастасія Бовкун

Tagged With:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *