Наша редакція вже знайомила вас, читачі, з деякими особливостями при виборі ланчбокса, розповідала які продукти не варто вживати та як правильно зберігати їжу, ділилася оригінальними ідеями та рецептами  для шкільного перекусу. Але цього разу ми вирішили поділитися інформацією про історію виникнення та виготовлення ланчбоксів.

Ланчбокс (з англ. Lunch – другий сніданок, box – коробка) – ємність, призначена для транс-портування їжі. Перша згадка про Ланчбокс датується XIII століттям, коли в Японії з’явився спеціальний посуд для школярів і робітників – «о-бенто». Він виготовлявся з металу і мав кілька секцій, що дозволяло транспортувати різні продукти. В Америці ланчбокси з’явилися набагато пізніше, тільки у XIX столітті зустрічаються згадки про важкі металеві контейнери з ручкою.

Вже через кілька десятків років ланчбокси стали популярними в широких масах, тому не дивно, що вони потрапили в поле зору бізнесу.  У 1954 році був виготовлений алюмінієвий ланчбокс, який вигравав за ваговими характеристиками. Незабаром ланчбокси почали вико-ристовуватися повсюдно, вони часто змінюють дизайн і форму.

ВИГОТОВЛЕННЯ ЛАНЧБОКСІВ

Для їх виготовлення застосовують тільки сучасні технології.
При вакуумному формуванні, за рахунок негативного тиску, матеріал приймає потрібну форму.
При нагріванні, за рахунок високої температури, матеріал стає більш податливим. Під тиском повітря він приймає форму. Рідкий матеріал заливається в форму, після чого охолоджується.
Для виготовлення ланчбоксів використовують нержавіючу сталь, пластик, силікон, полістирол.  Виробник може реалізувати навіть складні рішення, особлива форма, конструкція, нанесення логотипу, різні забарвлення та інше.

ВИДИ ЛАНЧБОКСІВ

Бентобокси мають кілька секцій і герметичну кришку. Виготовляються з жорстких матеріалів, які дозволяють витримувати екстремальні умови.

Термобокси призначаються для зберігання рідкої їжі. Мають герметичну кришку, яка перешкоджає виходу продуктів.
Багатофункціональні бокси мають оригінальну конструкцію. Тут передбачені відділення під столові прибори, секція під напої, серветки та інше.
Складані ланчбокси  можуть приймати компактну форму, тому не займають багато місця в сумці.
В основі термо-ланчбоксів лежить два листка сталі, які під-тримують температуру всере-дині коробки. Так їжа може залишатися розігрітій до 12 годин.
Ланчбокси з підігрівом мають спеціальний роз’єм, який дозволяє підключатися до джерел живлення.

При виборі ланчбоксу потрібно, насамперед, пам’ятати, що першочергова його задача – це зберегти смакові якості їжі і надати зручну ємність для транспортування продуктів. І не тільки в школу, але й на пікнік та під час подорожей.

Орина Баннікова

Tagged With:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *