Імідж шкільного самоврядування створюється в будні, але для учнів  10-11 класів в нашій школі передбачено особливий день. Він не має постійної дати. Хтось  із старшокласників вважає його святковим днем, хтось — днем свободи. Актив школи називає його днем учнівського самоврядування, а вчителі — днем дублера. Але, аналізуючи результати, ми щороку впевнюємося, що всі учасники цього дійства дуже відповідально ставляться до його підготовки та проведення. 

“Немає щастя без свободи, свободи без самоврядування й жодного з цих великих благ — без сталості й ладу” — під таким девізом американського політолога Клінтона Россистора  4 жовтня відбувся довгоочікуваний День  учнівського самоврядування. Довгоочікуваний — тому що дату його проведення переносили неодноразово.  І ось воно — щастя з першої частини девізу настало. На виконання другої частини — у період підготовки до заходу були розподілені доручення між усіма лідерами, аби в День Х (ікс) кожний чітко знав свою роль.

Обов’язки директора школи виконував Руслан Стукан, учень 11-го класу, заступником директора з навчально-виховної роботи в цей день був Андрій Хотей. Валерія Рибалка  дублювала заступника директора з виховної роботи.  Інші учні 11 та 10 класів взяли на себе обов’язки вчителів-предметників та класних керівників. Учні, особливо початківці, були задоволені викладанням дублерів, дехто з малих відзначив, що вони «красиві» та «веселі». Декому навіть більше сподобалось вчитися у старшокласників, ніж у справжніх педагогів! Про це вони зробили записи на дошці відгуків.

А на перервах дублер педагога-організатора Поліна Віслобокова  організувала  флешмоб «Єднання» для учнів та вчителів. У вестибюлі на першому поверсі працював «Караоке-майданчик», де кожен, хто бажав, міг заспівати улюблені пісні.

Робочий день виявився нелегким, але успішним, про що одинадцятикласники та десятикласники говорили на педагогічній нараді після уроків. Вчителі та учні  ділилися враженнями. Одні розповідали про успішність своїх учнів, інші — взагалі про уроки, про складність професії вчителя. Усі дублери висловили думку, що бути вчителем не так вже й легко, як багато хто думає, але дуже приємно. Особливо, коли ти отримуєш віддачу від своїх учнів.  Старшокласники висловили побажання на майбутнє.

По-перше, і надалі проводити День дублера на День учителя. Вони пояснили, що у такий спосіб дублери зможуть зрозуміти багато  про професію педагога і зробити висновки ще на початку навчального року. Можливо, це стане кроком до порозуміння між учнями та вчителями. До того ж, повторюсь, самоврядування створюється в будні. А підсумки його роботи підводяться за весь рік.

По-друге, організувати в цей день 12-ий клас — клас вчителів, тобто дублерів учнів-старшокласників. Хтось же має і їх замінювати.

А ось педагоги зауважили, що ніколи ще в учительській не було випито стільки літрів кави. А й справді, кавовий аромат відчувався в цей день навіть на вході в школу.

Який все ж хороший спосіб релаксації – День самоврядування! Вчителі могли похуліганити, отримати увагу і сюрпризи, згадати свої шкільні роки. А діти – приміряти на себе цю нелегку   вчительську професію. Може запропонувати влаштувати такий захід у міській адміністрації?

Анна Мотрич

Tagged With:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *