QR-код — це винайдений п’ятнадцять років тому в Японії штрих-код у квадраті. Піднесення до степеня дало йому дві головні переваги: велика місткість інформації і швидке зчитування камерою, звідки і розшифровка абревіатури – quick-response код. Наша редакція розібралися, чим це може бути корисно вчителям і школярам.

QR – коди сьогодні стали буденною справою. Відкрийте журнал, каталог або погляньте на дошку оголошень, і ви напевно побачите цей загадковий квадрат, який дозволить легко перейти на Веб – сайт або завантажити файл на ваш мобільний пристрій   На відміну від одновимірних штрих-кодів, двовимірні дозволяють закодувати більший обсяг інформації.  

Цей невеликий візерунок може заощадити час і папір, позбавити від передруку довгих посилань або хоча б урізноманітнити рутину. Роздруковані QR-коди можна розвісити по стінах школи або кабінету. А учням буде більш цікаво отримувати знання зі своїх телефонів, ніж зі сторінок нудних, на їх погляд, підручників. Квест з QR-кодами здатний об’єднати використання технологій в класі з фізичною активністю.

За принципом такої Веб-вікторини можна організовувати і різні екскурсії. У багатьох музеях вже давно використовується дана технологія. Екскурсоводи роздруковують підготовлені для виставки QR-коди, розміщують їх близько певних експонатів, тим самим ще більше збагачуючи виставку різної та цікавої для відвідувача інформацією, будь то це посилання на альбом фотографій, або посилання на відео з цим експонатом.

Досить закодувати прості питання з варіантами відповідями, щоб учні могли перевірити свої знання з кожного предмету. Такі QR-коди можна використовувати під час проведення предметних тижнів.

Можна використовувати QR коди з посиланнями, що ведуть на мультимедійні джерела, і ресурси, що допомагають вирішити те чи інше завдання. Роздрукувавши коди, їх можна вклеювати безпосередньо в зошиті або щоденники школярів. А можна просто розвісити смішні історії, наприклад, витяги з шкільних творів.

До речі, QR-код можна використовувати надрукувавши на футболці або, наприклад, зв’язати його у вигляді фрагмента орнаменту на светрі.

Анна Мотрич

Tagged With:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *